23. 10. 2010

Činnosti vozidla Safety Car (okrem FIA majstrovstva so špecifickými predpismi)

Činnosti vozidla Safety Car (okrem FIA majstrovstva so špecifickými predpismi)

Safety car môže byť uvedený do činnosti na základe rozhodnutia riaditeľa súťaže na:
  • - neutralizáciu pretekov, ak súťažiaci alebo činovníci sú bezprostredne fyzicky ohrození ale okolnosti sú také, že nie je potrebné pretek zastaviť;
  • - štart preteku za mimoriadnych okolností (napr. zlé počasie)
  • - v prípade letmého štartu
  • - obnovu pozastaveného preteku.

    Na okruhoch, kde sa budú používať vozidlá Safety car, dve neprerušované, 20 cm široké „čiary vozidla Safety Car“ by mali byť vyznačené protišmykovým náterom tak, že budú pretínať trať a vjazd a výjazd z boxov zo strany na stranu, kolmo na os trate na nasledujúcich miestach:
    • - Čiara vozidla Safety car 1: na mieste, ktoré sa pokladá za vhodné na to, že vozidlu vchádzajúcemu do boxov predbehne Safety car alebo iné súťažné vozidlo zostal na dráhe. Je to tiež bod, v ktorom súťažné vozidla môžu obehnúť vozidlo Safety car keď vchádza do boxov po ukončení zásahu.
    • - Čiara vozidla Safety car 2: na mieste, kde vozidlá vychádzajúce z boxov budú pravdepodobne dosahovať rýchlosť podobnú ako súťažné vozidla na trati. Vozidlo na trati môže preto obehnúť iné, opúšťajúce boxy, pred dosiahnutím tejto čiary, ale nesmie obiehať za touto čiarou.
    • - Prostredná čiara vozidla Safety car v prípade viac, ako jedného vozidla Safety car: v mieste, kde súťažné vozidlá môžu minúť Safety car pri jeho návrate na dočasnú pozíciu na konci zásahu.
    Safety car musí byť označený na bokoch a vzadu nápisom "SAFETY CAR" s písmenami podobných rozmerov ako sú štartovné čísla. Musí byť vybavené aspoň jedným dobre viditeľným žltým alebo oranžovým svetlom na streche a zeleným svetlom smerujúcim dozadu. Každé svetlo má byť napájané iným elektrickým obvodom. Vozidlo má riadiť skúsený okruhový jazdec. Vozidlo má dopravovať pozorovateľa, ktorý je v stálom rádiovom kontakte s dispečingom a ktorý je schopný rozpoznať všetky súťažné vozidlá.

    V činnosti bude jedno vozidlo Safety car, okrem okruhov s dĺžkou nad 7 km, pre ktoré môže FIA povoliť ďalšie vozidlá, rozmiestnené rovnomerne okolo okruhu. Ak je povolené viac ako jedno vozidlo Safety car budú platiť nasledovné požiadavky:
    - miesto výjazdu a stiahnutia z dráhy každého vozidla Safety car musí byť oznámené všetkým jazdcom
    - za miestom stiahnutia musia byť umiestnené zelené svetlo, aby umožnilo definovať a signalizovať jazdcom bod ukončenia neutralizácie preteku.

    Maximálne 30 minút pred časom štartu preteku zaujme Safety car pozíciu pred štartovým roštom a zotrvá tu pokiaľ nie je daný signál piatich minút. Ak predpisy majstrovstiev alebo podujatia umožnia 15 minútovú skúšobnú jazdu, Safety car zaujme svoju pozíciu pred štartovacím roštom ihneď po jej ukončení.

    Keď je daný signál piatich minút (okrem prípadu štartu spoza vozidla Safety Car) Safety car opustí svoju pozíciu.

    NEUTRALIZÁCIA PRETEKU
    Keď je vydaný príkaz na použitie vozidla Safety car, všetky stanovištia dohľadu budú signalizovať mávaním žltou vlajkou a vyvesením tabúľ "SC" pokiaľ zásah neskončí.
    Safety car vyštartuje z výjazdu z boxov s rozsvietenými žltými majákmi a vyjde na dráhu bez ohľadu na to, kde sa nachádza vedúce vozidlo pretekov.
    Všetky súťažné vozidlá sa potom musia zoradiť v línii za vozidlom Safety car v odstupoch menších ako 5 dĺžok vozidla. Každé predbiehanie, okrem nasledujúcich výnimiek je zakázané, pokiaľ vozidlá nedosiahnu štartovú čiaru (alebo nasledujúci bod konca neutralizácie) po návrate vozidla Safety car do boxov.
    Predbiehanie je dovolené za nasledujúcich okolností:
    • - ak je z vozidla Safety car vozidlu signalizované tak spraviť
    • - vozidlo vchádzajúce do boxov môže predbehnúť iné vozidlo alebo vozidlo Safety car len vtedy, ak prejde líniu Čiary 1 vozidla Safety car;
    • - vozidlo opúšťajúce boxy môže byť na dráhe predbiehané iným vozidlom kým neprejde líniu Čiary 2 vozidla Safety car;
    • - Safety car pri návrate do boxov alebo do svojich prechodných pozícii môže byť predbiehané ostatnými vozidlami na dráhe v prípade, že prekročilo líniu Čiary vozidla Safety car;
    • - akékoľvek vozidlo môže byť predbehnuté, ktoré zastane v garáži, ktorá mu bola určená, pokiaľ Safety car používa boxovú uličku;
    • - ak hociktoré vozidlo spomalí kvôli zjavnému problému.

    Pokiaľ je Safety car nasadený, bude každé vozidlo, ktoré je pomalé, jazdí nepravidelne, alebo ktoré sa považuje za potenciálne nebezpečné pre ostatných jazdcov oznámené športovým komisárom. To bude platiť ak vozidlo jazdí na dráhe, na vjazde do boxov, alebo v boxovej uličke.
    Keď to riaditeľ súťaže nariadi, pozorovateľ vo vozidle Safety car použije zelené svetlo, aby signalizoval vozidlám medzi ním a vedúcim vozidlom súťaže, že budú míňané. Tieto vozidlá budú pokračovať v jazde zníženou rýchlosťou bez predbiehania, kým nedosiahnu zoradenie vozidiel za vozidlom Safety car.
    Safety car sa použije minimálne tak dlho, pokiaľ nie je vedúce vozidlo za ním a ostatné vozidlá nie sú zoradené za vedúcim vozidlom (alebo ak je viac vozidiel Safety car, tak všetky vozidlá sú v sektore vozidiel Safety car).
    Akonáhle je vedúce vozidlo (alebo vedúce vozidlo sektoru) za vozidlom Safety car, musí od vozidla Safety car dodržať menší odstup ako je 5 dĺžok vozidla (okrem uvedeného pod bodom 2.9.15) a všetky ostatné vozidlá musia ostať v čo najzovretejšej formácii.
    Pokiaľ je Safety car v činnosti môžu súťažné vozidlá vojsť do výjazdu z boxov ale na dráhu sa môžu vrátiť až po rozsvietení zeleného svetla na konci výjazdu z boxov. To je rozsvietené trvalo s výnimkou času, keď Safety car a rad vozidiel za ním prechádzajú okolo výjazdu z boxov alebo sa k nemu blížia. Vozidlo, ktoré sa znovu vracia na dráhu musí jazdiť zníženou rýchlosťou až kým nedosiahne koniec rady vozidiel za vozidlom Safety car.
    V určitých prípadoch môže riaditeľ súťaže požiadať vozidlo Safety car, aby použilo výjazd do boxov. V týchto prípadoch za predpokladu, že oranžové svetlá ostanú rozsvietené musia ho všetky vozidlá nasledovať do vjazdu do boxov bez predbiehania. Každé vozidlo, ktoré za týchto okolností vojde do vjazdu do boxov môže zastať na svojich určených miestach na garážovanie.
    Keď riaditeľ súťaže odvolá Safety car, ten musí zhasiť oranžové majáky, čo je signál pre jazdcov, že sa na konci kola vracia na cestu do boxov. V tom okamihu prvé vozidlo v rade za vozidlom Safety car môže určovať tempo a ak je potrebné, môže zaostávať o viac než 5 dĺžok vozidla.
    Aby sa predišlo možnej nehode pred návratom Safety car do boxov, z miesta, v ktorom boli na ňom zhasnuté svetlá jazdci musia pokračovať tempom, bez nepravidelného zrýchľovania, brzdenie alebo iného manévru, ktorý môže byť pre ostatných jazdcov nebezpečný alebo môže brániť reštartu.
    Ak sa Safety car priblíži ku vjazdu do boxov budú na stanovištiach dohľadu stiahnuté žlté vlajky a tabule „SC“ a budú nahradené mávaním zelenými vlajkami a zelenými svetlami na štartovej čiare. Tieto budú použité maximálne po dobu jedného kola.
    V prípade viacerých vozidiel Safety car, ich odchod musí byť precízne zosynchronizovaný.
    Každé kolo absolvované počas činnosti vozidla Safety car bude započítané ako kolo pretekov.
    Ak sa preteky skončia počas jazdy za vozidlom Safety car, toto vojde do vjazdu do boxov na konci posledného kola a ostatné vozidlá minú šachovnicovú zástavu ako obyčajne, ale bez predbiehania.



    ŠTART VOZIDIEL ZA VOZIDLOM SAFETY CAR
    Za výnimočných okolností môže byť pretek odštartovaný za vozidlom Safety car. V tom prípade sú jeho oranžové majáky rozsvietené až do signálu jednej minúty. To je signál pre jazdcov, že štart bude za vozidlom Safety car. Akonáhle sa rozsvietia zelené svetlá, Safety car opustí rošt, nasledovaný všetkými vozidlami v poradí podľa roštu vo vzdialenosti menšej než 5 dĺžok vozidla. Nekoná sa zoraďovacie kolo a pretek začína, akonáhle sa rozsvietia zelené svetlá.
    Počas prvého kola je predbiehanie povolené len vtedy, ak sa vozidlo omešká pri výjazde z pozície na rošte a vozidlá za ním ho musia predbehnúť, aby nezdržali zvyšok poľa. V tomto prípade môžu jazdci predbiehať len pre obnovenie pôvodného štartového poradia.
    Potom ako posledné vozidlo v línii za vozidlom Safety car prejde koncom výjazdu z boxov, sa svetlá pri výjazde z boxov zmenia na zelené. Každé vozidlo na čiare boxov môže vojsť na dráhu a pripojiť sa k vozidlám za vozidlom Safety car.
    Jazdec, ktorý sa omešká na rošte, nemôže predbehnúť iné idúce vozidlo pokiaľ nebol v pohybe po prejdení štartovej čiary inými vozidlami a musí sa zaradiť na koniec rady vozidiel za vozidlo Safety car. Pokiaľ sa to týka viacerých jazdcov, musia sa zaradiť na koniec rady vozidiel podľa poradia, v ktorom opustili rošt.
    Trest bude udelený každému jazdcovi, ktorý podľa názoru športových komisárov predbiehal v priebehu prvého kola, hoci to nebolo nevyhnutné .
    Safety car môže byť použité aj ako oficiálne vozidlo na letmý štart v súlade s článkom 91 MŠP: v tomto prípade sa použijú úpravy zo zvláštnych ustanovení regulujúce štart, pokiaľ sa neobnoví funkcia vozidla Safety car potom, ako bol vykonaný štart.

    POKRAČOVANIE PRERUŠENÉHO PRETEKU
    Safety car bude jazdiť pred radou vozidiel za líniou červenej vlajky.
    Podmienky pre pokračovanie preteku budú také, ako je uvedené vo FIA Všeobecných predpisoch alebo špeciálnych ustanoveniach pre majstrovstvo, seriál alebo podujatie ale musí platiť nasledovné:
    • - traťoví komisári zoradia vozidlá v poradí, ktoré určí dispečing;
    • - všetkým vozidlám medzi líniou červenej vlajky a vedúcim vozidlom bude mávané, aby dokončili ďalšie kolo bez predbiehania a pripojili sa ku vozidlám za vozidlom Safety car;
    • - aspoň desať minút pred začiatkom odpočítavania (pokračovania) bude vydané upozornenie;
    • - pred pokračovaním budú dané príslušné signály, doprevádzané zvukovými výstrahami.
    Budú platiť všetky články súvisiace s neutralizáciou preteku.
    Safety car vojde do boxov po jednom kole okrem prípadu, že všetky vozidlá ešte nebudú za vozidlom Safety car alebo ak dispečing usúdi, že nie je bezpečné pokračovať v preteku.

    Žiadne komentáre:

    Zverejnenie komentára